- Cukiernik
Cukiernik — symbol cyfrowy zawodu 751201
ZAPISZ SIĘ
Kwalifikacja: SPC.01 - Produkcja wyrobów cukierniczych.
Kształcenie w zawodzie cukiernik odbywa się w ramach klasy wielozawodowej.
- Uczniowie BS I w Żarkach w zawodzie cukiernik realizują na terenie szkoły teoretyczne zajęcia ogólnokształcące, natomiast zawodowe kształcenie teoretyczne podczas corocznych miesięcznych kursów dokształcających odbywających się w Górnośląskim Centrum Edukacyjnym im. M. Skłodowskiej-Curie w Gliwicach.
- Zajęcia praktyczne uczeń realizuje u pracodawcy na podstawie umowy o pracę, dzięki której uczeń staje się on pracownikiem młodocianym. Trzyletni okres nauki wlicza się uczniowi do stażu pracy i emerytury.
- Uczniowie pobierają wynagrodzenie za zajęcia praktyczne.
Szkoła może pomóc uczniowi nawiązać kontakt z odpowiednim pracodawcą. Nasi uczniowie zdobywają dodatkowe umiejętności i kwalifikacje na:
- częściowo odpłatnych kursach zawodowych
- kursach realizowanych w ramach projektów unijnych, np.: obsługa kas fiskalnych, kierowca operator wózka jezdniowego i in.
Uczestniczą również w stażach u zagranicznych pracodawców w ramach projektów unijnych. Nabyte w ten sposób umiejętności i doświadczenie zwiększają ich szanse na rynku pracy.
Cele kształcenia:
Absolwent kształcenia w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych;
- magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych;
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych;
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.
Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu zawodowego z kwalifikacji SPC.01 absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, tym samym uzyskuje wykształcenie zasadnicze branżowe.
Absolwenci mogą kontynuować naukę w dwuletniej branżowej szkole II stopnia, która zapewnia kontynuację kształcenia w systemie dziennym. Kończąc ten typ szkoły, absolwent może uzyskać tytuł:
- technika technologii żywności
po zdaniu egzaminu zawodowego z kwalifikacji SPC.07 oraz świadectwo dojrzałości. Umożliwi to kontynuowanie edukacji na studiach wyższych.
Absolwenci branżowej szkoły I stopnia, którzy nie zdecydują się na naukę w branżowej szkole II stopni,a mogą podjąć pracę lub wybrać liceum ogólnokształcące dla dorosłych od klasy II.
Możliwość zatrudnienia:
- w cukierniach,
- punktach cukierniczych i pracowniach,
- w hotelach i marketach,
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej.