-Kucharz
Kucharz — symbol cyfrowy zawodu 512001
ZAPISZ SIĘ
Kwalifikacja: HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań.
Uczniowie BS I w Żarkach w zawodzie kucharz realizują na terenie szkoły teoretyczne zajęcia ogólnokształcące i zawodowe oraz zajęcia praktyczne.
Każdy uczeń naszej szkoły jest pracownikiem młodocianym po zawarciu umowy o pracę jako pracownik młodociany z pracodawcą, a trzyletni okres nauki wlicza się do stażu pracy i emerytury. Uczniowie pobierają wynagrodzenie za zajęcia praktyczne!
Do realizacji kształcenia praktycznego posiadamy pracownię gastronomiczną wyposażoną w nowoczesny sprzęt, urządzenia i narzędzia. Teoretyczne kształcenie zawodowe w zawodzie kucharz odbywa się na terenie szkoły w pracowniach wyposażonych w pomoce dydaktyczne i nowoczesny sprzęt multimedialny.
Nasi uczniowie zdobywają dodatkowe umiejętności i kwalifikacje na:
- Bezpłatnych warsztatach, np.: „Festiwal pizzy”, „Co w oleju pływa?”,
- Częściowo odpłatnych kursach zawodowych,
- Kursach realizowanych w ramach projektów unijnych, np.: obsługa kas fiskalnych, barista, barman, carving i inne.
Uczestniczą również w stażach u zagranicznych pracodawców w ramach projektów unijnych. Nabyte w ten sposób umiejętności i doświadczenie zwiększają ich szanse na rynku pracy.
Cele kształcenia:
Absolwent kształcenia w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1. oceniania jakości produktów;
2. przechowywania żywności;
3. obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
4. obsługi sprzętu gastronomicznego;
5. przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
6. wydawania dań.
Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu zawodowego z kwalifikacji HGT.02 absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, tym samym uzyskuje wykształcenie zasadnicze branżowe.
Absolwenci mogą kontynuować naukę w dwuletniej branżowej szkole II stopnia, która zapewnia kontynuację kształcenia w systemie dziennym. Kończąc ten typ szkoły, absolwent może uzyskać tytuł: technika żywienia i usług gastronomicznych.
Po zdaniu egzaminu zawodowego z kwalifikacji HGT.12 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz świadectwo dojrzałości. Umożliwi to kontynuowanie edukacji na studiach wyższych.
Absolwenci branżowej szkoły I stopnia, którzy nie zdecydują się na naukę w branżowej szkole II stopnia, mogą podjąć pracę lub wybrać liceum ogólnokształcące dla dorosłych od klasy II.
Możliwość zatrudnienia:
- branża gastronomiczna
- własna działalność gospodarcza
Warunki rekrutacji
Podanie o przyjęcie do szkoły
ZAPISZ SIĘ