- Piekarz
Piekarz — symbol cyfrowy zawodu 751204
ZAPISZ SIĘ
Kwalifikacja: SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich.
Kształcenie w zawodzie piekarz odbywa się w ramach klasy wielozawodowej.
- Uczniowie BS I w Żarkach w zawodzie piekarz realizują na terenie szkoły teoretyczne zajęcia ogólnokształcące, natomiast teoretyczne kształcenie zawodowe uczniowie podczas corocznych miesięcznych kursów dokształcających odbywających się w Górnośląskim Centrum Edukacyjnym im. M. Skłodowskiej-Curie w Gliwicach.
- Zajęcia praktyczne uczniowie realizują u pracodawców. Szkoła może pomóc uczniowi nawiązać kontakt z odpowiednim pracodawcą.
- Pracodawca zawiera z uczniem umowę o pracę, na podstawie której staje się on pracownikiem młodocianym, a trzyletni okres nauki wlicza się uczniowi do stażu pracy i emerytury.
Uczniowie pobierają wynagrodzenie za zajęcia praktyczne.
Nasi uczniowie zdobywają dodatkowe umiejętności i kwalifikacje na:
- częściowo odpłatnych kursach zawodowych
- kursach realizowanych w ramach projektów unijnych, np.: obsługa kas fiskalnych i in.
Uczestniczą również w stażach u zagranicznych pracodawców w ramach projektów unijnych. Nabyte w ten sposób umiejętności i doświadczenie zwiększają ich szanse na rynku pracy.
Cele kształcenia:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenia w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich:
- magazynowania surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych;
- przygotowania surowców i sporządzania półproduktów piekarskich;
- dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
- przeprowadzania rozrostu kęsów oraz wypieku pieczywa;
- ekspedycji gotowych wyrobów.
Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu zawodowego z kwalifikacji SPC.03 absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, tym samym uzyskuje wykształcenie zasadnicze branżowe.
Absolwenci mogą kontynuować naukę w dwuletniej branżowej szkole II stopnia, która zapewnia kontynuację kształcenia w systemie dziennym. Kończąc ten typ szkoły absolwent może uzyskać tytuł technika technologii żywności po zdaniu egzaminu zawodowego z kwalifikacji SPC. "Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych" oraz świadectwo dojrzałości. Umożliwi to kontynuowanie edukacji na studiach wyższych.
Absolwenci branżowej szkoły I stopnia, którzy nie zdecydują się na naukę w branżowej szkole II stopnia, mogą podjąć pracę lub wybrać liceum ogólnokształcące dla dorosłych od klasy II.
Możliwość zatrudnienia:
- piekarnie
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej.