III miejsce w Dąbrowie Górniczej! Sukces Karoliny i Konrada!

13.04.2018

12 kwietnia br. w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Dąbrowie Górniczej odbył się wojewódzki konkurs „Sprawny w zawodzie-Kucharz”. Do konkursu przystąpiło czternastu uczestników z pięciu jednostek OHP (Bielsko-Biała, Żywiec, Częstochowa, Dąbrowa Górnicza, Wisła).  Głównym celem konkursu było m. in. stworzenie uczestnikom kończącym cykl kształcenia w ostatnich klasach zawodowych możliwości sprawdzenia poziomu ich przygotowania do  egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie.

Konkurs składał się z dwóch części: pisemnego testu składającego się z 20 pytań oraz z części praktycznej podczas, której uczestnicy przygotowywali potrawy. Mieli się również wykazać umiejętnością zorganizowania stanowiska roboczego, oszczędnością i poprawnością przygotowania materiałów pomocniczych, estetyką na stanowisku pracy i znajomością przepisów BHP. Prace oceniała komisja konkursowa. 

Po burzliwych debatach podjęto decyzję, że pierwsze miejsce otrzymuje zespół z Żywca za przyrządzenie kotleta szwajcar z surówką z papryki, porów i jabłek oraz koktajlu truskawkowego. Drugie miejsce zajął drugi zespół z Żywca za przygotowanie sałatki z wędzonego łososia z awokado, łososia w panierce z orzechów pistacjowych i grzanek czosnkowo-ziołowych na pierzynce z kiełków.

Trzecie miejsce zajęła drużyna z Częstochowy w składzie Konrad Kaczmarczyk, Karolina Kurzak za przygotowanie sznycla z indyka w panierce sezamowej, sałatki z roszponki i rukoli z mozzarellą i pomidorami oraz koktajlu bananowo-brzoskwiniowego.

Ogromnie gratulujemy naszym uczniom zajęcia III miejsca i dziękujemy za trud i zaangażowanie włożone w przygotowanie się do konkursu.

Osobne podziękowania kierujemy do Pani Justyny Szczepańskiej za wspaniałe przygotowanie uczniów do konkursu.