Konkurs gastronomiczny "Zdrowo jem"
23.02.2021
16 lutego br. dwie dwoosobowe drużyny kucharzy rywalizowały w konkursie "Zdrowo jem".
Uczniowie klasy III Piotr Rolka i Piotr Morawski przygotowali kaczkę gotowaną w sous vide w sosie malinowym z karmelizowanymi buraczkami i kaszą gryczaną oraz deser fit "Biel i czerwień". Metoda sous vide to nowoczesna metoda przygotowywania potraw, umożliwiająca wydobywanie maksimum naturalnych smaków oraz aromatów żywności. Przeznaczone do termicznej obróbki składniki (np. doprawione czy marynowane surowe mięso) zamyka się szczelnie w specjalnej folii, z której wcześniej usuwane jest powietrze. W ten sposób w opakowaniu tworzy się próżnia, zabezpieczająca naturalne właściwości składników. Szczelnie zamknięty „pakunek” umieszcza się następnie w kąpieli wodnej lub parowej. Metoda ta pozwala na przygotowanie potraw w znacznie niższej temperaturze niż tradycyjnie. Potrawy przygotowywane metodą sous vide charakteryzują się bogatym smakiem, wyjątkową strukturą oraz niezmienioną wartością odżywczą posiłków.
Drużyna klasy II Dawid Jakóbczak i Wojciech Gwóźdź serwowała terrinę drobiową w kąpieli wodnej w towarzystwie warzyw, zupę z polskich warzyw korzennych z prażonymi pestkami dyni oraz smoothie - koktajl "Zielono mi".
Potrawy przygotowane przez uczniów były tak pyszne, że jury nie wyłoniło zwycięskiej drużyny lecz przyznało dwie nagrody ex aequo. Gratulujemy!