V Festiwal Kulinarny
10.03.2017
Zespół Szkół w Żarkach ZDZ w Katowicach co roku organizuje Festiwal Kulinarny Konkurs ma na celu rozwijanie zainteresowań kulinarnych wśród uczniów szkół gimnazjalnych. 9 marca br. do rywalizacji przystąpiło 9 drużyn z gimnazjów powiatu myszkowskiego. Każda drużyna składała się z uczniów klas trzecich, a towarzyszyć jej mógł zespół kibiców wraz z opiekunem.
Na festiwalu oprócz młodzieży gimnazjalnej gościliśmy Dyrektora ZEAOS w Żarkach Pana Jakuba Grabowskiego. Uroczystość rozpoczął dyrektor szkoły Pan Kazimierz Lamch witając przybyłych gości oraz omawiając w skrócie przebieg konkursu. Następnie Pan Grabowski życzył wszystkim drużynom powodzenia.
Pierwszym etapem konkursu było losowanie stanowisk przy których miały pracować poszczególne zespoły i tak:
- stanowisko 1 – Gimnazjum nr 5 w Myszkowie,
- stanowisko 2 - Gimnazjum nr 3 w Myszkowie,
- stanowisko 3 - Gimnazjum w Pińczycach,
- stanowisko 4 – Gimnazjum w Niegowie,
- stanowisko 5 - Gimnazjum nr 2 w Myszkowie,
- stanowisko 6 – Gimnazjum w Żarkach,
- stanowisko 7 - Gimnazjum w Lgocie Górnej,
- stanowisko 8 – Gimnazjum nr 1 w Myszkowie,
- stanowisko 9 – Gimnazjum w Żarkach Letnisko.
Kolejne losowanie miało na celu wyłonienie spośród opiekunów dwóch członków komisji. Do Pani Justyny Szczepańskiej – przewodniczącej komisji i instruktora zajęć praktycznych, Pani Małgorzaty Merty - nauczyciela przedmiotów zawodowych i Pani Anny Olszewskiej – instruktora zajęć praktycznych dołączyły: Pani Eliza Trzcionka z Gimnazjum nr 2 w Myszkowie oraz Pani Ewa Baryła z Gimnazjum w Niegowie.
Zadaniem jurorów było nadzorowanie prawidłowego przebiegu konkursu oraz obserwowanie pracy zawodników, a następnie wyłonienie zwycięzców, zdobywców przepięknych statuetek. Komisja oceniała przestrzeganie przepisów bhp, organizację stanowiska pracy, metody pracy, gospodarność produktami, a także smak oraz estetykę i oryginalność podania przygotowanych dań.
Przewodnicząca komisji – Pani Justyna Szczepańska omówiła zasady konkursu, zasady bhp oraz wyjaśniła sposób punktowania. Zadaniem konkursowym, z którym miały się zmierzyć drużyny było sporządzenie 3 różnych past smakowych oraz podanie ich na pieczywie jasnym, ciemnym i krakersach.
Surowce i materiały niezbędne do wykonania zadania zapewnił organizator. Zawodnicy mogli wykorzystać jedynie produkty, które zostały zgromadzone na stanowiskach. Czas przewidziany na wykonanie zadania wynosił 90 minut.
Wszystkie drużyny pracowały bardzo intensywnie i z dużym zapałem, a nie było to łatwe ponieważ jurorzy cały czas obserwowali. Młodzież mogła zaprezentować swoje umiejętności, pomysłowość oraz inwencję twórczą.
W czasie gdy drużyny wykonywały swoje zadanie młodzież im towarzysząca zwiedziła szkołę, korzystała z usług fryzjerskich w pracowni fryzjersko-kosmetycznej układały fryzury.
Po zakończeniu konkursu komisja oceniła efekty pracy zawodników tym smak przygotowanych past.
Po dokładnym podliczeniu punktów wyłoniono zwycięską trójkę:
- I miejsce - drużyna Gimnazjum im. Jana Pawła II w Niegowie w składzie: Zofia Jędrzejewska i Wiktoria Garska,
- II miejsce - drużyna Gimnazjum nr 2 im. Jana Pawła II w Myszkowie w składzie: Alicja Hyla i Wiktoria Gradzik
- III miejsce - drużyna Gimnazjum w Pińczycach w składzie: Karolina Matyja i Wiktoria Jarzyńska.
Wyniki konkursu ogłosił Pan Kazimierz Lamch, natomiast statuetki, wykonane w pracowni artystycznej GAMA-ART, wręczył Pan Jakub Grabowski. Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe, a pozostali uczestnicy konkursu pamiątkowe książki kulinarne.
Bardzo dziękujemy wszystkim drużynom za udział w naszym festiwalu i wspaniałą zabawę. Zwycięzcom gratulujemy sukcesu.
Podziękowania:
- Dziękujemy Pani Justynie Szczepańskiej i Pani Annie Olszewskiej oraz uczniom klasy II K i III K za przygotowanie stanowisk konkursowych oraz poczęstunku.
- Dziękujemy uczennicom w zawodzie fryzjer oraz Pani Izabeli Nowak za obsługę fryzjerską.
- Dziękujemy wszystkim uczniom, nauczycielom i pracownikom szkoły za trud włożony w organizację i przeprowadzenie konkursu