VIII Festiwal Kulinarny
10.03.2020
Już po raz ósmy zorganizawaliśmy w naszej szkole "Festiwal Kulinarny". W tym roku odbył się on pod hasłem "Jajeczny zawrót głowy". Każda drużyna składała się z dwóch osób, a towarzyszyć jej mógł zespół kibiców wraz z opiekunem.
Uroczystość rozpoczął dyrektor szkoły Pan Kazimierz Lamch witając przybyłych gości oraz omawiając w skrócie przebieg konkursu.
Następnie zespoły przystąpiły do losowania stanowisk i tak:
- stanowisko 1 – Szkoła Podstawowa w Przybynowie,
- stanowisko 2 – Szkoła Podstawowa w Żarkach,
- stanowisko 3 – Szkoła Podstawowa w Żarkach Letnisko,
- stanowisko 4 – Szkoła Postawowa w Zawadzie,
- stanowisko 5 – Szkoła Podstawowa w Ludwinowie,
- stanowisko 6 – Szkoła Podstawowa w Niegowie,
- stanowisko 7 - Szkoła Podstawowa w Sokolnikach.
Kolejne losowanie miało na celu wyłonienie spośród opiekunów drużyn dwóch członków komisji. Do Pani Justyny Szczepańskiej – przewodniczącej komisji i instruktora zajęć praktycznych, Pani Anny Olszewskiej i Pani Danuty Maciejowskiej, dołączyły: Pani Agnieszka Sojka ze SP w Żarkach oraz Pani Ewa Wójcik ze SP w Ludwinowie.
Zadaniem jurorów było nadzorowanie prawidłowego przebiegu konkursu oraz obserwowanie pracy zawodników, a następnie wyłonienie zwycięzców, zdobywców przepięknych statuetek. Komisja oceniała przestrzeganie przepisów bhp, organizację stanowiska pracy, metody pracy, gospodarność produktami, a także smak, estetykę i oryginalność podania przygotowanych dań.
Przewodnicząca komisji – Pani Justyna Szczepańska omówiła zasady konkursu, zasady bhp oraz wyjaśniła sposób punktowania. Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu trzech różnych potraw z jajek, według własnego pomysłu. Każda drużyna musi podać trzy potrawy z jajek: sałatka z jajek, jajka faszerowane, dekoracja z jajek.
Wszystkie drużyny pracowały bardzo intensywnie i z dużym zapałem, a nie było to łatwe ponieważ jurorzy cały czas obserwowali. Młodzież mogła zaprezentować swoje umiejętności, pomysłowość oraz inwencję twórczą. Po zakończeniu czasu komisja oceniła efekty pracy zawodników.
W czasie gdy jurorzy oceniali prace konkursowe i podliczali punkty, uczestnicy wraz z opiekunami zwiedzili szkołę, nasze pracownie w tym pracownie zajęć praktycznych i mogli skorzystać z usług fryzjerskich naszych uczennic.
Po dokładnym podliczeniu punktów komisja wyłoniła zwycięską trójkę:
- I miejsce - drużyna SP w Ludwinowie,
- II miejsce - drużyna SP w Niegowie,
- III miejsce - drużyna SP w Żarkach.
Wyniki konkursu ogłosił i wręczył statuetki Pan Kazimierz Lamch. Statuetki wykonane zostały w pracowni artystycznej GAMA-ART. Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe, a pozostali uczestnicy konkursu pamiątkowe książki kulinarne.
Bardzo dziękujemy wszystkim drużynom za udział w naszym festiwalu i wspaniałą zabawę. Zwycięzcom gratulujemy sukcesu.
Podziękowania:
- Dziękujemy Pani Justynie Szczepańskiej i Pani Annie Olszewskiej oraz uczniom klasy II K za przygotowanie stanowisk konkursowych oraz poczęstunku.
- Dziękujemy uczennicom w zawodzie fryzjer oraz Pani Izabeli Nowak za obsługę fryzjerską.
- Dziękujemy wszystkim uczniom, nauczycielom i pracownikom szkoły za trud włożony w organizację i przeprowadzenie konkursu